You are here

MAANKALENDER

MAANKALENDER

Tuinieren dat is zaaien, aanplanten, snoeien, begeleiden,.. maar ook onkruid en mogelijke plagen bestrijden. Ontdekken. Genieten. Oogsten. En zoveel meer.

Wanneer je rekening houdt met de MAANSTAND lukt het vaak een stuk beter. 

Snoeien volgens het ritme van de maan(stand)

Weet jij trouwens het verschil tussen een ‘volle’ en een ‘nieuwe’ maan, en wat het precies betekent? Hoe zou je het logisch en correct uitleggen wanneer een kind erom vraagt? Men noemt het ook ‘biologisch dynamisch tuinieren’. De criticaster in u fronst beslist nu reeds de wenkbrauwen! Ik daag je graag uit om het volgende toch met scherpe aandacht te lezen. Het is immers een onmiskenbaar feit dat het magnetische veld tussen de aarde en de zon maar ook tussen aarde en maan een heel belangrijke invloed uitoefent op ons dagelijks bestaan en ons ‘wel of niet’ comfortabel of goed functioneren.

 

Voor alle duidelijkheid: wij bevinden ons (in Nederland en België) op het noordelijk halfrond. Dat is het bovenste deel van de aardbol boven de evenaar. Er is altijd een maan aanwezig, maar tijdens de nieuwe maan kun je de maan gewoon niet zien omdat de zon en de maan op één lijn dezelfde positie aannemen ten opzichte van de aarde. Dat zijn de (extreem) donkere nachten. De maan draait of ‘roteert’ rond de aarde. Die rotatie zorgt ervoor dat we soms een volle, een halve of maar een stukje van de maan te zien krijgen. Zo’n cyclus duurt telkens 29,5 dagen. De maan verandert eigenlijk elke dag van hoogte en volheid. Een volle maan kan (wanneer er weinig wolken zijn) erg veel licht geven en dan is de maankracht ook het sterkste.

 

Het ritme en de stand van de maan: álles draait om de energie die er dan wel of net niet zal zijn.

 

In de tuinwereld kun je maar beter rekening houden met de maan en zijn standplaats. De magnetische velden en de aantrekking van de aarde zijn bepalend.

 

Onthoud ook: ‘Dalend is aardend.’Stevig snoeien doe je bij voorkeur enkel tussen – of vanaf – een ‘afnemende’ tot de nieuwe maan.

o   Die maanstand zorgt er immers voor dat planten en bomen geen schade ondervinden, omdat de sappen dan naar beneden trekken. De sapstroom is minder actief.

o   Deze zogeheten floëeme sapstroom zorgt immers voor een ‘droge snoeiwond’.

o   Er zullen ook geen plantensappen (of heel erg weinig) uit de wond stromen (= het zogeheten ‘bloeden’ van een plant).

o   Het is bovendien een gunstige periode om te (ver)planten, want plantenwortels zullen sneller nieuwe wortels vormen op de nieuwe standplaats.

 

Ø  Wanneer je dezelfde boom of struik zou snoeien tijdens de wassende of volle maan, dan kun je je planten zelfs doodsnoeien.

o   Tijdens deze periode is de sapstroom immers heel actief en opwaarts (xyleem) gericht.

o   De snoeiwond zou constant kunnen bloeden, waardoor de plant letterlijk kan doodbloeden.

 

Het klinkt misschien aanvankelijk eerder als larie of ‘ongelooflijk’, maar snoeien volgens het ritme van de maan kan het verschil betekenen tussen leven en dood, (her)groeien of kwijnend afsterven. Dat geldt evenwel enkel wanneer je stevig zou gaan snoeien of knotten. Je haag zal niet sterven wanneer je hem zou snoeien tijdens de wassende, opkomende of volle maan. Maar als je toch kunt wachten, doe het dan toch liever een weekje (of twee) later. Ontdek ook de ACTUELE MAANDSTAND in de MAANKALENDER.