You are here

Nuttige schimmels

Nuttige schimmels

Bodemverbeterende producten

Nuttige bacteriën en bodemschimmels



Hoe werken deze producten?

Het zijn nuttige natuurlijke bodemschimmels en bodembacteriën. Ze vormen een symbiose met de planten en hechten zich aan de wortels van planten waardoor ze sterker worden en beter bestand zijn tegen schadelijke bodemschimmels, insecten, ziekten en plagen. De opnamecapaciteit van de wortels neemt tot 700% toe en dat is enorm veel. Daarenboven verrijken en stimuleren de nuttige schimmels en bacteriën het bodemleven.

Meer bodemleven = snellere omzetting van organische stoffen = een gezondere bodem = gezondere planten.

Gezondere planten bloeien ook meer en ze dragen meer vruchten waardoor de opbrengsten (groenten, fruit,…) per plant hoger zijn ! 

Hoe moet ik deze producten gebruiken? 

Ze bestaan als handige strooikorreltjes. Je kan ze dus makkelijk doseren en uitstrooien en vervolgens inwerken bij het planten (= nieuwe aanplantingen). Inwerken hoeft niet, het gaat alleen sneller. 

De strooikorrels werken zeer snel en je kan ze ook met een strooikarretje verspreiden. Gewoon verdelen of uitstrooien zonder dat je ze hoeft in te werken. Dat is vooral handig bij bestaande gazons of speelpleinen, of wanneer de tuin reeds volledig is aangelegd.


Deze producten bestaanook als poeder om op te lossen in water. Je kan ze dus ook aangieten of spuiten maar ook als bladbehandeling toepassen. Dat is vooral handig bij bestaande of oudere beplanting maar ook wanneer er een bodembedekkende laag mulch of schors tussen je planten ligt. 

Ook kant-en-klaar als vloeibaar product kunnen deze schimmels en bacteriën ook makkelijk aangegoten of geïnjecteerd worden na bodemperforatie (vb. voor zieke bomen of aangetaste hagen,…). Dat wordt vooral toegepast bij harde of dichtgereden bodems of in moeilijk doorlaatbare bodemsoorten (vb. zware leem- of kleigronden).

 

Extra tip: 

Vloeibaar kan je ze mengen met vloeibare meststoffen.  Zo bescherm je de planten EN geef je tezelfdertijd de noodzakelijke meststoffen.

Wij raden aan om dat vb. te doen na de zomersnoei van haagjes (vb. Buxus, Taxus, beukenhagen,…) omdat ze in die periode zeer gevoelig zijn.  Snoeien is immers ‘verwonden’.  De snoeiwonden zijn eigenlijk ‘open poorten’ waardoor schimmels en schadelijke bacteriën makkelijker kunnen binnendringen in de planten.

Door ze te behandelen (vb. overgieten, besproeien) na de snoei bescherm je dus je planten.  Door er vloeibare meststof aan toe te voegen geef je de plant extra energie om nieuwe scheuten te vormen !

 

Contact opnemen
'DE TUINDOKTER'

Tel. +32 (0)472 82 37 57
E-mail: info@detuindokter.be