You are here

De roos... Koningin van de tuin

De roos... Koningin van de tuin

 “De roos”  

Koningin van de tuin!

 

Rozen verdienen in bijna elke tuin een plaatsje! We onderscheiden o.m. de struikroos, de klimroos, de bodembedekkende roos, en vele andere soorten. We bewonderen ze vaak in prachtige kleuren en kennen allemaal hun adembenemende geur! Als we goed dichterbij kijken is het echter niet altijd ‘rozengeur & maneschijn’ ! Ziekten en plagen liggen voortdurend op de loer. We kennen beslist allemaal die ontsierende ‘rare’ plekken op de blaadjes. En dan zwijg ik nog over de opkrullende jonge blaadjes, de ‘roestplekken’ of de duizenden bladluizen!

 

Gelukkig bestaan er ook oplossingen voor die problemen! Allereerst is het belangrijk te weten met welke kwaal of met welke problemen je te maken hebt!

 

  1. een ziekte
  2. een schimmel
  3. insecten

 

(HER)KENNING:

1.      Een ziekte:

“Sterreroetdauw” (foto hierboven) veroorzaakt vergelende bladeren met paarsbruine tot zwarte vlekken. De bestrijding dient zo vlug mogelijk te gebeuren na waarneming van de eerste symptomen. In regel is dit omstreeks half mei maar bij mooi –groeikrachtig- weer kan dit ook vroeger zijn. Een goede praktijk bestaat erin vóór de bespuiting zieke bladeren weg te knippen alsook afgevallen zieke bladeren op te ruimen. Sterreroetdauw ontwikkelt zicht vooral bij matige temperaturen en op vochtige bladeren. Regenrijke periodes in de zomer bevorderen de ziekte!

“Roest” (foto hieronder) is een andere belangrijke ziekte en is herkenbaar aan de felgekleurde oranje sporenhoopjes op de onderzijde van het blad. Na enkele weken worden ze steeds donkerder. De ziekte treedt vooral op bij warm en vochtig weer.

 

2.      Een schimmel: bv. ‘witziekte’ (of ook genoemd ‘echte meeldauw’) is al even gevreesd. Het ziektebeeld bestaat uit een warrig, witbestoven uiterlijk waarbij alle groene delen kunnen zijn aangetast. Deze schimmel geeft de voorkeur aan warme, zonnige dagen met licht bedauwde morgenstonden.

3.      Insecten: Onder de insecten zijn vooral de bladluizen (foto onder links) beruchte belagers van rozen. Ze voeden zich al ‘zuigend’. Een zware aantasting heeft gedrongen groei en een slechte bloemkwaliteit tot gevolg. Bladeren worden kleverig door de uitscheiding van suikerhoudende ‘honingdauw’, waarop vervolgens zwarte roetdauwschimmels groeien die het blad een grauwe blik geven. Maar onderschat ook de rozenkevers (foto onder) en hun larven niet! De kevers voeden zich met de bladeren van rozen; terwijl hun larven (= engerlingen) zich tegoed doen aan de wortels van planten... waardoor ze sterven!

   

DE OPLOSSING:

Voor aangetaste rozenstruiken:

Je kan je rozenstruiken immers ook ‘preventief’ beschermen en ‘curatief’ genezen! Zowel de zichtbare schade als de ‘onzichtbare’ problemen kunnen heel makkelijk aangepakt worden door o.a. systemische fungiciden. Die spuitmiddeltjes bestrijden alle courante schimmelziekten. Het is niet altijd even biologisch en ze bestrijden helaas ook vaak nuttige insecten...

Wij (De Tuindokter) vangen de insecten met behulp van een speciaal lokemmertje (zie foto hieronder). Goed. Goedkoop. Biologisch. Doeltreffend. Veilig. Herbruikbaar.

We komen ze ook graag plaatsen in jouw tuin!  (Mail ons gerust: info@detuindokter.be) 

 

(Curatief = genezend  /  Preventief = voorkomend.)

 

 

Bij nieuwe aankoop / keuze van de kweker:

Rozenkwekerijen zijn gespecialiseerde vakmensen die kwaliteitsplanten leveren volgens UW wensen!  Ze bluffen daarom niet met een topnaam maar zijn in vakkennis echter zeer bekwaam!! KIJK alvorens je een rozenstruik aankoopt eens goed in het rond en koop daarom je rozen beter uit je eigen (streek)grond! 

 

Met vriendelijke ‘tuin’groeten,

Stefaan Bingé

(De Tuindokter)